“Det er ikke mange som starter en ny forretningsreise i sekstiårene, men jeg har alltid vært en skaper. Det handler om å gripe mulighetene som presenteres for deg, uavhengig av alder”
Møt Mari
Møt vår herlige kollega, fysikeren Mari, 70 år ung, fortsatt nysgjerrig og lekent som ett barn!
Mari har ikke bare en brennende lidenskap for teknologi, innovasjon og mennesker, men hun er også en gründer og ble det for andre gang i Vulkan da hun var 63 år.
På 1980-tallet var hun en av pionerne innen solenergi, og langt forut for sin tid. Og der har du Mari; fremoverlent, nysgjerrig, og overbevist om at det alltid er en løsning et sted.
Oppvekst og skaperglede
På familiegården i Drammen vokste Mari opp omgitt av vakker natur, hester, kyr, griser og katter – ett eldorado for barn og ikke minst for skapergleder.
Det var et sted og en tid med full frihet til eksperimentering. Hun ble oppfordret til å være med å utvikle og lage verktøy, noe hun fikk en lidenskap for i den gamle smia til sin bestefar. Der, i den lille smia, var spiren til hvordan Mari lærte seg å tenke kreativt og finne løsninger. Og hun ville ha mer.
Sulten på å skape, pakket hun sekken, flyttet, og begynte på Universitet i Oslo. Blindern var neste steg, og da Mari flyttet til Oslo, var det kjemi som sto på planen. Men den unge studenten innså raskt at fysikk interesserte henne mye mer, “Det er ren fornuft og analyse, ikke bare huskeregler, som i kjemi,” ler hun. Valget var klart, og Mari fordypet seg i relativitetsteori og jobbet senere som vitenskapelig assistent med fokus på solenergisystemer.
Pioneren som nektet å gi opp
På 80-tallet, lenge før solenergi ble kommersielt levedyktig, skapte Mari avanserte solfangere som kunne utnytte opptil 60 % av sollysets energi. Teknologien var forut for sin tid –og kostnadene var for høye. «Det var frustrerende å være 40 år for tidlig», innrømmer hun. Gjennom årene har imidlertid solenergi blitt en del av folks hverdag, og Mari smiler når hun ser moderne solfangere i dag. «Det er morsomt å tenke på at noen av tingene jeg var involvert i den gangen er i bruk nå.»
En ny gründerreise i seniorårene
Etter sin banebrytende forskning, kjente Mari på skapergleden igjen og grunnla i en alder av 63 år selskapet Vulkan Engineering sammen med to andre kolleger fra Siemens.
Etter at Siemens stengte ned Prosessavdelingen, opplevde Mari og teamet hennes at uvurderlig kompetanse gikk tapt.
«Det var et kritisk kunnskapsfelt, og vi ville ikke at denne kompetansen skulle forsvinne», sier Mari.
Det første året jobbet hele Vulkan teamet fra hennes lille leilighet i Oslo. Mari ler hjertelig av minnet. «Det er ikke mange som starter en ny forretningsreise i sekstiårene, men jeg har alltid vært en skaper. Det handler om å gripe mulighetene som presenteres for deg, uavhengig av alder.»
En inspirerende arbeidskultur.
Det som virkelig driver Mari i dag, er den åpne og inkluderende kulturen i Vulkan Engineering. Hun beskriver et miljø der det er frihet til å diskutere og –viktigst av alt – lære av feil.
“Jeg gleder meg sånn når jeg har feil”, sier hun med et lurt glimt i øyet. “Da betyr det at jeg har lært noe nytt”
Mari nevner et eksempel på en kollega som har en unik evne til å se det beste i folk og bringe det frem, “Erik Floberg, er en kollega som jeg lærer fra hver dag”, sier hun.
“Mari var læreren min i matte og fysikk på Ingeniørskolen, og hun gjorde de kjedeligste fagene til de mest spennende ved å bruke praktiske eksempler. Hun er en ukuelig optimist, kreativ og løsningsorientert!» sier Erik Floberg.
Og nettopp det å lære, er noe Mari også er godt trent til. “Som gammel lærer ble jeg trent til å lete etter feil, men i denne jobben som dette handler det om å se det gode i mennesker og hjelpe dem å blomstre”.
Hun har tatt med seg denne filosofien fra når hun møtte lederstiler som var varme og som skapte kulturer som tillot mennesker å vokse og forbedre seg.
“Jeg tenker alltid om hvordan jeg kan være den personen som får andre til å glede seg,” sier hun. “Det er så viktig i en jobb.” Men inkludering og varme lederstiler var ikke akkurat hverdagskost før.
Barrierebryteren
Å være kvinnelig forsker på 70 tallet, var langt fra en enkel oppgave, men Mari var en av de få som brøt gjennom. Som den eneste kvinnelige vitenskapelig assistent på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo, opplevde hun en drastisk endring i hvordan hun ble behandlet. “Da jeg gikk fra student til kollega, hilste ingen på meg lenger,” forteller hun.
Men etter en god stund, tok hun tilskutt mot til seg og spurte en kollega: “Hvorfor hilser du ikke lenger?” Svaret var ærlig, men brutalt: “Vi vet ikke hvordan vi skal behandle deg nå som du er en av oss.”
Det tok henne to lange år å bli akseptert, men hun ga aldri opp. I løpet av alle de årene hun jobbet der, så hun flere kvinner bli ansatt, og sakte, men sikkert, endret holdningene seg.
I 2014 vant Mari ‘Innovator of the Year’ prisen globalt i Siemens for sitt banebrytende ultrafiltreringskonsept. Denne løsningen leveres nå i prosjekter i hele verden og kan med sikkerhet statueres som nok ett testament på hennes ukuelige optimisme og kreativitet som fortsetter å bane vei for nye løsninger.
Mari håper at hennes erfaringer kan inspirere dagens unge til å utfordre fordommer og aldri gi opp: “Hvis jeg klarte det, kan dere også!”
Lekenhet og kreativitet – nøkkelen til innovasjon
Hun oppfordrer unge mennesker til å ikke gå på kompromiss med seg selv for å bli populære, men heller finne ut hva de virkelig liker, og omgi seg med venner som liker det samme. «Når du finner ut hvem du er, blir livet så mye rikere”. Sier hun.
Kollegaen Eskil mimrer tilbake;
«Da Siemens hadde oppsigelsesrunder i 2016, gikk en tydelig og engasjert Mari rett til ledelsen og sa at det var bare tull å si opp de unge i selskapet. «Dere må heller si opp meg, det er de unge som er framtiden!»
Det er ingen tvil om hvorfor teamet i Vulkan fungerer så godt sammen. «Vi er utrolig stolte og takknemlig for å ha Mari med oss på laget!»